Beslenme

Bülbül Bakımı ve Beslenmesi

Sesinin güzelliği ile bilinen bülbül nasıl bir kuştur? Ne yer? Bakımı ve beslenmesi nasıl yapılır? Bunları hiç düşündünüz mü?

Bülbüller, Akdeniz ülkeleri, Orta ve Güney Avrupa, Hazar Denizi civarında yaşar. Yeryüzünün en güzel sesli ötücü kuşlarından biridir. Erkekler ve dişiler görünüşte benzerdir. Fakat erkeklerin biraz daha büyük olma özelliği vardır ve kanat açıklıkları daha büyüktür. Bununla birlikte, erkekler ötme özelliklerinden dolayı daha yüksek metabolik hızlara sahip olduklarından dişiler çoğunlukla daha ağırdır. Erkek bülbül güzel ötmeleriyle tanınır. Sabahın erken saatlerinde veya akşam geç saatlerde daha çok öterler. 

Bülbüllerin ortalama yaşam süreleri 8 yıldır. Fakat bülbüller hakkında yeterli bilgi olmamasından, iyi bakılamamalarından dolayı ömürleri 5 yılı bulmamaktadır.

Bülbül beslenmesi ve bakımı hakkında bilmemiz gerekenler nelerdir?

Bülbüllerin bakımı ve beslenmesi muhabbet kuşu veya kanaryadan pek farklı değildir. Oval ve kare şekilli kafesler onların strese girmesine neden olduğundan dikdörtgen veya kare olan büyük bir kafese ihtiyaçları vardır.  Bülbüllerin ayakları çok narin olduğundan dolayı kafeslerine en az üç tünek eklenmesi tavsiye edilir. Çatının ve tüneklerin yeşil keçe ile kaplanması da ayrıca tavsiye edilmektedir. Bülbüller kuvvetli ve doğrudan ışıktan hoşlanmadıkları için kafes çatıları mutlaka kaplanmalıdır. Ayrıca beslediğiniz ortamların çok soğuk olmaması gereklidir. Kafes ortam sıcaklığı 10 oC altında olmaması gereklidir.

Doğada bülbüller oldukça aktif kuşlardır. Bu nedenle kafesin içinde bazı oyuncaklarla birlikte doğal tüneklere veya dallara ihtiyaçları vardır. Kafes içerisine plastik tünekler koymamalıyız. 

Kafes her zaman göz hizasına yerleştirilmelidir. Kafesi, kuşun hastalanmasına neden olabilecek hava akımının olduğu yerlerde olmadığından emin olarak yerleştiriniz.

Bülbülü ne ile beslemeliyiz?

Bülbülün beslenmesi özellikle larva, solucan, örümcek veya küçük hamamböceği gibi yumuşak ve küçük böceklerden oluşur. Avcı kuşlar olduklarından kafesin zeminine bu tür gıdaları koymamız onlar için iyi olacaktır.

Ayrıca, gagalarıyla çiğnemeleri zor olmaması için küçük ve iyi kıyılmış oldukları sürece bazı tohum ve meyveleri yiyebilirler.  Bu doğrultuda sevimli dostlarımız için özel olarak hazırlanmış yem karışımlarını kullanmak en ideal diyettir. Bu konuda Gold Wings Premium Bülbül  Yemi ürünlerimizden sevimli dostumuz için en uygun olanını kullanmanızı öneririz.

Yemlikler sürekli kontrol edilmeli ve yemlerini tazelemelisiniz. Yem kabukları biriktiği zaman, yemlikler dolu sanıldığı için kuşların açlıktan zayıfladıkları, hatta öldükleri görülmektedir. Mürekkep balığı kemiği veya yumurta kabuğu, kalsiyum takviyesi açısından önemlidir. Yemlerin yanı sıra mineral bloklar da kullanılmalıdır. Bülbüllerin kağıt yeme alışkanlıkları olduğu için kafeslerinin tabanına mümkünse gazete kağıdı koymayın. 

Bülbülleri beslerken değişik, taze ve vitamin oranı yüksek besinler vermeniz gerekmektedir. Yeşil yemler bülbüller için oldukça faydalı olsa da bu yemlerin iyice yıkanması gerekmektedir. Sebze olarak yeşil salatalar, ıspanak, brokoli gibi yararlı yeşillikler verilebilir. Meyve olarak ise elma, armut, üzüm gibi vitamin oranı yüksek meyveler vermekte fayda vardır. Ayrıca bülbüller için özel olarak hazırlanmış yem karışımları da kuşlarınızın vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Her zaman suluklarında temiz ve taze su olmasına dikkat etmelisiniz. 2-3 günde bir su kapları temizlenip suları değiştirilmelidir. Sularına 2-3 damla multi-vitamin takviyesi sağlıkları için idealdir.

Özet Olarak Bülbüllerin Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?

Bülbüllerin beslenmesi sırasında ihtiyaçlarını karşılamak için bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Bu planda şu şekilde olmalıdır:

  1. Günlük olarak taneli yemler, ay çekirdeği, yeşil yemler, meyve, taze su verilmelidir.
  2. Haftalık olarak taze ağaç dalları, mineraller verilmelidir.
  3. Aralıklı olarak kuru ekmek, peksimet, pişmiş patates, yassı makarna, yağsız, pişmiş et, pişmiş yumurta sarısı, yoğurt, ılık meyve çayı ve meyve suyu verilmelidir.
  4. Tüy Değiştirme ve Hastalık olması durumlarında da multivitamin ve B vitamini verilmelidir.
Kafesini Ne Sıklıkla Temizlemen Gerekiyor?

Bülbül beslemenin temel sorunlarından biri, böceklerle beslenirken kafesini temizlemenin çok önemli olmasıdır. Bülbül tüm böcekleri yemeyecek, etrafta kalıntılar bırakacaktır. Bu yüzden haftada birkaç defa kafesi temizlemeniz gerekecektir. Kafes tabanı ile ilgili sorunları önlemek, temizliği kolaylaştırmak için kedi kumu veya özel kum kullanmak en iyisidir.

Bülbülün Davranışı

Bülbül ürkek bir kuş olduğu için güvenini kazanmak zor olacaktır. Size alışmalarını sağlamak için en iyisi yumurtadan çıkmış bir yavru almaktır. Böylelikle bülbül bizleri yavruyken tanıması ve bizlerden bir iz taşıması ve bizleri “ebeveyni” olarak görmeleri önemlidir.

Ancak genç bir yavru alınması durumunda sabırlı olunması gereklidir. Kafes içinde çok hareketli bir kuştur ve ötmeyi çok sever. Ötmeleri gündüz saatlerinde oldukça kulağımıza güzel gelse de geceleri ötmeleri çok rahatsız edebilir. Bu da can sıkıcı olabilir.

İnsanlarla pek uyumlu bir kuş değildir. Bizleri ortamda gördüklerinde kafes içerisinde saklanacaklardır. Bu nedenle, sesimize ve varlığımıza alışmaları için her gün düzenli olarak kafese yaklaşıp ona birkaç kelime söylemek doğru bir davranış olacaktır.

Bülbüller Ne Zaman Çiftleşirler?

Bülbül, ilkbaharın başında üremeye başlar. Bununla birlikte erkekler, sadece geceleri duyulabilen çok uyumlu bir ses çıkarırlar. Gençler bu sesi yetişkinleri dinleyerek öğrenirler. Böylece bülbül, çiftleşme ritüelini yerine getirmek için bir dişiyi kendine çeker.

Kafes içerisindeki üremeleri durumunda, tahta bir kutuya veya bir kulübeye ihtiyaçları vardır. Erişkin döneme geldikleri andan itibaren bülbüller çiftleşme ve yumurtlama dönemine girerler. Genelde bu doğrultuda bir defada 5 - 6 tane yumurta yumurtlayabilirler. 14 - 15 gün sonra ise birer yavru olarak yumurtalar çatlar ve bülbüller ortaya çıkar. Ebeveynleri arada bir gagaları ile yumurtaları çevirmek suretiyle yumurtaların her kısmını ısıtırlar. Aynı zamanda 4 - 5 gün içerisinde ise yavruların sesleri duyulmaya başlanır. Bir süre sonra da vücudun farklı bölgelerinde tüyleri çıkmaya başlar. Çok kısa bir zaman içerisinde de ise bülbül görsel olarak gerçek şeklini alır. 12 günlük olduklarında yuvadan ayrılma vakti gelmiştir. Üç haftalık olduklarında, civcivleri ayrı bir bölüme alarak ebeveynlerden ayırmanız gerekir. 

Bir Bülbülün Maruz Kalabileceği Hastalıklar Nelerdir?

Bülbül çok güçlü bir kuş olmadığı ve daha soğuk ortamlarda yaşamaya alışmadığı için hastalığa yakalanması çok kolaydır. En yaygın olarak görülen bülbül hastalıkları şunlardır: bulaşıcı coryza, depresyon, vücudun çeşitli yerlerinde özellikle bacaklarda kırık, kabızlık veya soğuk algınlığı, ishal, ensefalomiyelit, epilepsi, parazitler, obezite, felçtir.